fbpx

April 2019

Kristina revolutionerar hur vi säljer mjöl

IMG_2363

Möt Kristina Söderbäck, även kallad Kex som för ett år sedan valde att helhjärtat satsa på en idé som hon grubblat på under 10 års tid, nämligen ett helt nytt sätt att paketera, distribuera och sälja mjöl på.

För 10 år sedan köpte Kristina Söderbäck Mellankvarn i Delsbo och som hon under sommartid driver som restaurang. Det var under första tiden i kvarnen som hon började fundera på en idé om hur man kunde paketera, distribuera och sälja mjöl på ett nytt sätt.

– När jag köpte kvarnen började vi baka bröd och öppnade en småskalig restaurang. Det var då jag upptäckte att mjölet hanteras på helt fel sätt. Problemet med mjölet som du har hemma är att det är näringsfattigt, eftersom man måste ta bort en hel del ämnen för att det ska fungera i dagens förpackningslösning och det vill jag ändra på, säger Kristina Söderbäck

Nya lösningar för att hantera mjöl

Att dagens lösning för att mjölhanteringen inte fungerar, beror enligt Kristina även på den växande problematiken med fuktiga miljöer.

– Internationellt på sydligare breddgrader finns det problem med fukt och skadedjur i mjölet. Även i södra Sverige kan man se en problematik kring fukt och det leder till att vi måste ha andra lösningar för att hantera mjölet. Jag vill kunna erbjuda ett mjöl som inte drar till sig skadedjur, utan fukt och ett mjöl som fortfarande behåller all näring när det paketerats, säger Kristina Söderbäck

Med drivkraften att ändra paketeringen och distribueringen av mjölet hoppas Kristina att hennes lösningen, som fortfarande är hemlig, ska få stor genomslagskraft både i Sverige och på internationella marknader.

– Producenterna kommer med min lösning tjäna mer pengar och kunderna kommer få en fräschare produkt. Det är en win-win för alla. Jag jobbar hårt för att få den kommersialiserad.

Stöd av innovationssystemet i Gävleborg

För att komma vidare med sin idé har Kristina bland annat tagit hjälp av innovationssystemet i Gävleborg och mycket av jobbet går framåt tack vare hennes stora driv och vilja att åstadkomma förändring.

– Just nu jobbar jag på att få Almi att investera i min idé, jag tillbringar en hel del tid på Propell eftersom det är betydligt bättre plats att sitta på än att gå runt hemma, sedan är jag oerhört glad att Jordbruksverket har visat intresse i min idé, och om allt faller på plats så kan jag komma ett steg till i min process ganska omgående.

Startar klubb för kreatörer

Förutom att driva sin fråga om mjölhanteringen är hon även engagerad i att driva och starta spännande saker. Nu är hon aktuell med att dra igång en medlemsklubb för de som bedriver verksamheter inom de kreativa näringarna.  

– Jag upplever att det saknas ett forum för oss kreativa aktörer, så som exempelvis musiker, konstnärer, författare, designers med flera. Så nu drar jag igång ett sammanhang där vi kan träffas och umgås för att spåna fram spännande idéer under avslappnade former, en fredag efter jobbet varje månad.

Intresserad av att veta mer om Kristinas idé eller om hennes klubb för kreatörer?

Hör av dig till oss eller spana in, den kreativa klubben Neoncave på facebook. Första träffen för Neoncave är den 26 april kl 16.00-20.00.   

Fler nyheter

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.

propell innovation hub

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation.

kontakt

Propell Innovation Hub

Käppuddsgatan 1

824 30 Hudiksvall

Finansiärer