Lika förutsättningar med digital specialpedagogik

publicerat i Aktuellt | 0

Intervju med Maria Lundmark, grundare av Specialpedagoger Online

Digital specialpedagogik, ger en likvärdig förskola, skola och fritidshem för alla, ökar tillgängligheten och spar tid och pengar. Maria Lundmark i Hudiksvall har startat den första onlinetjänsten i specialpedagogik.

–Jag ville nå ut med kunskapen på ett enkelt, tidseffektivt och hållbart sätt med bibehållen kvalitet. Digital specialpedagogik skapar likvärdiga förutsättningar för individ, grupp och organisation samt vårdnadshavare, säger Maria Lundmark, ägare av SPPO (Specialpedagoger online).

Behovsanpassad utbildning

SPPO i Hudiksvall är ensamma om att erbjuda webbaserad processhandledning och behovsanpassad utbildning online. Alla led i kontakten med förskolan, skolan och fritidshemmen: konsultation, handledning och utbildning sker live via dator, surfplatta eller smartphone.

Maria Lundmark har lång erfarenhet av att jobba som specialpedagog inom förskolor, skolor och fritidshemmen i olika kommuner, både som anställd och som konsult. Idén om att utveckla tjänsten är sprungen ur eget behov.

–Som konsult fick jag många uppdrag på förskolor, skolor och fritidshem i Mellansverige. Jag insåg att det tog för mycket tid att resa runt. Det var inte hållbart, varken ekonomiskt, miljömässigt eller tidseffektivt. Organisationerna fick inte heller ut maximalt av vad jag hade att ge. Med webbaserat stöd räcker tiden till att hjälpa många fler, säger Maria Lundmark.

SPPO startades i mars 2016 och Maria Lundmark sökte sig tidigt till Propell Innovation.

–Jag behövde en lokal att jobba i och kreativa arbetskamrater att bolla med. En stor vinst är också alla de erfarna och kompetenta handledare jag mött. Jag skulle säga att alla, både handledare och arbetskamrater, är en del i mitt nuvarande företag.  Det är otroligt inspirerande att träffa andra innovatörer och entreprenörer.

Snabb företagsutveckling

Företaget samarbetar idag med en handfull kommuner och skolor runt om i landet. Från förskola till högstadiet. Maria Lundmark och hennes man är anställda i företaget och de har en handfull specialpedagogkonsulter knutna till sig.

–Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle ha kommit så här långt på så kort tid. Jag har gått från tanke till verklighet på mindre ett år. Jag har gått från analog till digital specialpedagog. Jag är inte bara mamma och specialpedagog, idag är jag företagare med teknisk kunskap i tiden, säger Maria Lundmark.

Hon fick tips om Propell Innovation av Hudiksvalls Näringslivs AB (HNA) och föreningen Hudiksvalls Affärskvinnor. Affärsidé och affärsplan var redan klar när hon klev in genom dörren men det visade sig inte vara samma sak som att vara företagare.

–Jag har fått en helt annan förståelse för helheten. Det räcker inte med att vara duktig inom sitt specialområde, man måste vara lika duktig på att driva företaget, säger Maria Lundmark.

SPPO börjar växa ur Propell Innovation. I mars, ett år efter starten, flyttar de in i egna lokaler. Målet på sikt är att nå ut med företaget även på den internationella marknaden.

–Den här affärsidén håller för en världsmarknad, jag har redan fått förfrågningar från svenska förskolor utomlands. Men jag är också medveten om att företaget är i en känslig fas och att det finns utmaningar som jag har respekt för. Jag är otroligt tacksam för att jag fått den här möjligheten och stödet att utveckla min idé, säger Maria Lundmark.

Propells insatser för Specialpedagoger Online
Propell Innovation har varit en stödjande aktör för Specialpedagoger Online genom att erbjuda innovationscoachning, matchmaking, kompetens, resurs och kompetenshöjande föreläsningar. SPPO har genom Propell Innovation fått ett bredare nätverk tack vare möten andra innovatörer och erfarna entreprenörer. Men framförallt har Propell Innovation fyllt ett behov för SPPO som lånat den fysiska innovationsmiljön för att kunna arbeta på ett mer produktivt och professionellt sätt med sina utbildningar. SPPO lämnade Propells lokaler i början av 2017 eftersom verksamheten nu går så pass bra att de kunde skaffa sig egna lokaler.