fbpx

Februari 2018

Snurr på affären med propell

_DSC9318

Från ostrukturerade idéer till innovation på en månad. Propell Innovation och Boost Chamber, en process för affärsutveckling blev en nystart för företagaren Lisa Andersson.

– Jag kom till Propell med en säck osorterade tankar. Efter en månad hade jag en utvecklad innovation. Inte något helt unikt som världen aldrig sett förut, men tillräckligt originellt för att jag skulle kunna skapa en ny marknad för mitt företag, säger Lisa Andersson, ägare till företaget Univektor.

Ruvade på tjänsteinnovation

Lisa Andersson har varit företagare i 30 år med inriktning på personalutbildning och verksamhetsutveckling inom vård och omsorg. Företaget har rullat på och hon har haft en stabil kundkrets men för ett par år sedan vände marknaden och Lisa tappade ett antal nyckelkunder. Hon behövde nå ut på en bredare marknad.

– Jag hade en modell för produktiva möten men jag hade ingen aning om hur jag skulle hitta nya marknader. Efter några individuella samtal med Martin Askne och Maja Swenson kunde jag börja utkristallisera vilken väg jag skulle gå. Jag växte rejält när jag förstod att jag kanske satt inne med en tjänsteinnovation, säger Lisa Andersson.

Med stöd hos Propell Innovation har hon utvecklat en universell mötesmetod som fungerar branschöverskridande. Hon kallar metoden In The Box Meetings, en verktygslåda för möten.

-Metoden följer ett antal steg och går ut på att alla möten ska lösa någon form av problem. Mötesledaren får ett stöd i sitt ledarskap och man säkrar att alla i mötet diskuterar samma sak samtidigt, en i taget. Det finns ett bestämt mål kring en aktivitet och mötet beslutar vad som ska göras, av vem och vilka förutsättningar som behövs.

Boost Chamber ögonöppnare

Efter den inledande månaden åkte Lisa Andersson tillsammans med ytterligare ett 10-tal entreprenörer på Boost Chamber. För att utveckla sina respektive affärsidéer jobbade de enligt Lean startup och Business Model Canvas (BMC), ett verktyg för att designa sin affärsmodell.

-Boost Chamber och Business Model Canvas blev en ögonöppnare. Jag har varit företagare i tre decennier men mest bara tänkt enkelspårigt på mitt erbjudande. När jag jobbade med verktygen fick jag ny förståelse för mitt eget företagande, jag fick en helhetssyn på företagandets alla beståndsdelar.

Deltagarna i Boost Chamber kom från olika branscher vilket Lisa särskilt uppskattade.

-Att få dela erfarenheter med entreprenörer från vitt skilda branscher hjälpte mig att tänka nytt. Jag har också fått ett mycket större och mer användbart nätverk, både genom gruppen jag lärde känna i Boost Chamber och de många evenemang och utbildningstillfällen som erbjuds genom Propell Innovation.

Stöd att växa

Lisa Andersson fick tips om Propell Innovation via Hudiksvalls Näringslivs AB (HNA) och började sin utvecklingsresa i januari 2017. Nu står hon redo att börja marknadsföra sig mer strukturerat och hon ska framförallt rikta in sig på små och medelstora företag i Gävleborg och Västernorrland.

-Stödet från Propell har varit helt ovärderligt för mig. Det har varit en perfekt blandning av uppmuntran och utmaning och känns som om det varit helt individuellt utformat efter vem jag är och vad jag behöver. Jag har fått hjälp att ta kontakter med presumtiva kunder och Propell har ställt upp som dörröppnare när jag behövt det. Jag har vuxit både som företagare och människa under den här tiden, säger Lisa Andersson.

In the BOX Meetings – kort beskrivning av metod

Metoden går ut på att alla möten ska lösa någon form av problem. Mötesledaren får ett stöd i sitt ledarskap och man säkrar att alla i mötet diskuterar samma sak samtidigt, en i taget.

Vill du veta mer?

Läs mer på www.univektor.com

Vad är boost chamber?

Boost Chamber är ett regionalt utvecklingsprogram där du som idébärare får testa och utveckla dina idéer med ledning av affärscoacher och konsulter, specialiserade på affärsutveckling och kända startup-verktyg från Silicon Valley.

Programmet som är ca 3 månader långt, varvar teoridagar med praktiska moment och avslutas med att idébärarna får pitcha sina idéer för en panel bestående av såväl investerare som framgångsrika entreprenörer. 

Programmet arrangeras av regionens företagsinkubator Movexum i samarbete med Propell Innovation Hub och Sandbacka Park.

Vill du delta i nästa omgång av Boost Chamber?

Fler nyheter

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.

propell innovation hub

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation.

kontakt

Propell Innovation Hub

Käppuddsgatan 1

824 30 Hudiksvall

Finansiärer