fbpx

Maj 2018

Flygsäkerheten i sjukvården räddar liv

Robert Denkert

Företaget Safety Focus jobbar med sjukvårdssäkerhet. De tar fram och samordnar rutiner som ska främja säkerheten och minimera att fel begås i sjukvården. Metoden är hämtad från flygbranschen.

– Det handlar om att förebygga att fel begås på grund av den mänskliga faktorn. Lära av misstagen och omedelbart vidta åtgärder så att de inte händer igen. Vi håller på att utveckla system för att överföra flygbranschens kvalitetsarbete till sjukvården, säger Robert Denkert, ägare till Safety Focus.

Företagare och pilot

Robert Denkert startade Safety Focus för fyra år sedan. Han driver företaget tillsammans med kollegan Peter Sundlöf, båda jobbar med den egna verksamheten parallellt med heltidsjobb som piloter.

– Att vi har heltidsjobb är anledningen till att vi har kunnat hålla ut så länge som fyra år, utan det hade det inte gått. Utmaningen för oss som har en tjänst och produkt som framförallt är riktad mot offentlig sektor är att komma in på den marknaden, säger Robert Denkert.

 

Enligt Robert Denkert måste innovatörer och mindre företag tidigt få kännedom om de system och strukturer som bygger offentlig sektor, för att kunna överväga sin arbetsinsats i det egna företagandet. Han ifrågasätter helhetstänket bakom kommuner och regioners agerande och menar att entreprenörer uppmanas att utveckla innovationer för offentlig verksamhet, men att de sedan inte släpps in för att utveckla produkten.

– Det beror på svårgenomträngliga upphandlingsbestämmelser, men också på okunskap om hur man upphandlar innovationer. Både företagen och den offentliga sektorn förlorar på detta. Det offentliga förlorar möjligheter till innovativ utveckling och vi går miste om affärsmöjligheter och produktutveckling. Regioner och kommuner behöver fundera över hur de kan bli mer öppna för att ta in privata företag i verksamheterna, säger Robert Denkert.

Propell innovation dörröppnare

Lösningen för Safety Focus blev att vända sig till privata vårdföretag. Med hjälp av Propell Innovation och projektet Innovationsdriven upphandling (läs mer på sida 9) har företaget fått kontakt med den privata vårdgivaren Aleris som driver sjukhus i Bollnäs.

– Vi har fått mycket råd och stöd av Propell Innovation som har varit en dörröppnare för oss att komma in hos Aleris. Det känns jättebra att vi äntligen får möjlighet att utveckla vår affärsidé i reell verksamhet, säger Robert Denkert.

På ledig tid har han och kollegan under ett halvår följt och lärt känna sjukhusets verksamhet. Syftet har varit att praktiskt se hur flygets förebyggande kvalitetsarbete går att överföra till sjukvården.

– Innan vi kom in på sjukhuset hade vi en teoretisk affärsidé. Nu vet vi att metoden går att överföra till sjukvården, den skulle underlätta personalens arbete och öka säkerheten för både patienter och personal, säger Robert Denkert.

Visionen är att kunna arbeta med företaget på heltid.

– Jag hävdar att sjukvårdssäkerhet gör skillnad. Den offentliga statistiken säger att 100 000 patienter skadas och 3 000 patienter dör varje år på grund av vårdskador. Inom flygbranschen har det systematiska förbyggande arbetet lett till 90-procentiga förbättringar av olycksstatistiken. Och förbättringarna sker kontinuerligt och hela tiden, dag för dag. Det finns med andra ord ingenting som säger att man inte skulle uppnå samma resultat inom sjukvården, säger Robert Denkert.

Vill du veta mer?

Fler nyheter

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.

propell innovation hub

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation.

kontakt

Propell Innovation Hub

Käppuddsgatan 1

824 30 Hudiksvall

Finansiärer