fbpx

April 2018

Lär av misstagen - gör om, gör rätt

Tahir Qureshi

Att nå ut med sin affärsidé är målet för alla innovatörer – men långt ifrån alla lyckas med det* trots en bra grundidé. Tahir Naseer Qureshi släppte sin idé efter månader av hårt arbete.

– Jag ser det inte som ett misslyckande utan ett lärande. Det är bara att försöka igen och behålla tron på det man gör. Att misslyckas är en del av processen, man lär sig mycket av att inte allt går som på räls, säger Tahir Naseer Qureshi, innovatör och entreprenör i Hudiksvall.

Våga släppa taget

Hans affärsidé var en internetbaserad tjänst för hemleverans av olika varor. Tahirs tanke var att det finns många som behöver hjälp och många som vill ha jobb och att det borde gå att matchas. Han sökte sig till Propell Innovation för att utveckla sin idé och deltog i Boost Chamber, en slags process för affärsutveckling som drivs av Gävleborgs inkubator Movexum.

– Där insåg jag att det inte räcker med en bra idé, utan att jag behöver anpassa den bättre efter kundernas behov. Jag lärde mig att tänka mer som en StartUp-företagare och att testa idén genom en rad olika scenarier.

Tahir gick hela vägen genom Boost Chamber och utvecklade sin idé enligt konstens alla regler. Han pitchade den också för investerare, men sen tog det stopp.

– Investerarna gav bra feedback, men tyvärr inga pengar. Jag såg heller inget intresse från kunderna. Dessutom var skatteregler och säkerhetsaspekterna svåra att lösa. Det svåraste var att bestämma när jag skulle släppa idén som jag tyckte var bra. Jag mådde inte så bra under ett par veckor, men man måste släppa det som inte fungerar och fokusera framåt.

Boost Chamber gav verktygen

En tid efter att han lagt ned idén började han skissa på en ny. Tahir är civilingenjör och teknisk doktor inom systemutveckling och det är inom det området han nu funderar på en annan affärsidé.

– Jag ser mig omkring i samhället och funderar över vilka problem som finns som jag kan hitta en lösning på. Ett sådant är digital utbildning och programmering för skolungdomar.

– Jag är fortfarande på idéstadiet med den här tanken. Men i och med Boost Chamber har jag fått med mig verktyg som hjälper mig att steg för steg gå igenom hela affärsidén och se om den håller, säger Tahir Naseer Qureshi.

Han beskriver stödet från Propell Innovation som avgörande.

– Propell Innovation och Boost Chamber har ändrat mitt liv och mitt sätt att tänka kring affärsutveckling. Förut tänkte jag bara på om min idé var bra eller inte. Idag har jag flyttat fokus till kunderna och vilka behov de har, säger Tahir Naseer Qureshi.
* FailFast

Vad är FailFast?

Metoden går ut på att alla möten ska lösa någon form av problem. Mötesledaren får ett stöd i sitt ledarskap och man säkrar att alla i mötet diskuterar samma sak samtidigt, en i taget.

Vad är boost chamber?

Boost Chamber är ett regionalt utvecklingsprogram där du som idébärare får testa och utveckla dina idéer med ledning av affärscoacher och konsulter, specialiserade på affärsutveckling och kända startup-verktyg från Silicon Valley.

Programmet som är ca 3 månader långt, varvar teoridagar med praktiska moment och avslutas med att idébärarna får pitcha sina idéer för en panel bestående av såväl investerare som framgångsrika entreprenörer. 

Programmet arrangeras av regionens företagsinkubator Movexum i samarbete med Propell Innovation Hub och Sandbacka Park.

Vill du delta i nästa omgång av Boost Chamber?

Fler nyheter

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.