fbpx

FAQ

om Propell Innovation

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation. Vi är en lokal aktör i Hudiksvall som sedan 1 januari 2017 drivs av forskningsinstitutet RISE.

Vi är en plats där nytänkande startups, entreprenörer och individer med spännande idéer kan samlas och utvecklas. Vi erbjuder dig coaching, team- och individutveckling, kontorsplats, ett stort kontaktnät och mycket mer.

Propell Innovation har som huvudsyfte att skapa ett förenklat och förbättrat system för att utveckla innovationer, vilket ska bidra till både breddad näringslivskultur och att attrahera kompetens till regionen.

Där inkubatorer, näringslivsbolag eller andra näringslivsaktörer inte kan fånga upp och stödja personer i tidiga skeden som inte har företag och affärsplaner – där kan Propell var helt rätt stöd för att komma vidare med sin idé.

Propell Innovations verksamhet drivs av RISE och finansieras av Region Gävleborg, Hudiksvalls kommun och Tillväxtverket.

Det ursprungliga namnet är Propell Innovation, men när man väl befinner sig i våra kretsar kastar man istället ur sig Propell. Så beroende på hur du känner, kan vi både kallas Propell och Propell Innovation.

Du tar kontakt med oss och bokar in dig på ett kostnadsfritt möte för att diskutera din idé.

Ja, alla medarbetare på Propell Innovation arbetar under sekretess.

Under din första tid på Propell hjälper vi dig att grundligt syna din idé för att sedan arbeta utifrån Lean Innovation och det är du själv som driver din idé framåt och vi finns till för att hjälpa dig längs vägen vid olika typer av frågeställningar.

Har din idé en innovativ höjd får du erbjudandet om att delta i utvecklingsprogrammet Boost Chamber, där du bland annat får lära dig att vässa och pitcha din idé samt träffa likasinnade människor.

Visst, välkommen på ett möte! Vi börjar alltid vår första kontakt med ett förutsättningslöst möte om din idé. Vi har ett sekretessavtal redo och bollar därför din idé utan krav på fortsättning.

Kan din idé vara något att spinna vidare på eller kan du paras ihop med någon annan innovatör som gör liknande saker? Vi undersöker möjligheterna tillsammans. Efter mötet kan du bestämma om du vill vara en del av Propells nätverk eller inte i form av olika medlemskap.

Det kostar ingenting att ha ett första möte med oss. Därefter har vi olika former av medlemskap. Det kommer däremot kosta dig en hel del tid och engagemang om du vill driva din idé framåt.

Du bör ha tålamod eftersom det kan ta ganska lång tid. Beroende på vad du har för tjänst eller produkt, kan det ta allt från ett år till flera år.

Propells målsättning är att underlätta den här processen, bland annat genom att snabbt koppla samman idéer med rätt samarbetspartners i våra nätverk.

När vi tillsammans har verifierat att din idé har en innovativ höjd och det närmar sig marknadsintroduktion övergår processen i Lean Startup. Men då är det dags att lämna Propell och istället söka till olika inkubatorer i landet.

Vi har goda samarbeten med både Gävleborgs inkubator Movexum och Västernorrlands inkubator BizMaker och hjälper självklart dig med övergången till dessa. 

Till skillnad från andra offentliga innovationsaktörer hjälper Propell Innovation både privatpersoner och företag i väldigt tidiga skeden – redan på idéstadiet. I vissa sammanhang kallas vi för en förinkubator.

Till Propell Innovation kan man komma med en idé i projektform, medan till andra innovationsaktörer, som exempelvis Movexum och Almi behöver man ha en verifierad innovation innan man är välkommen.

FAQ

innovation & termer

Du har en idé, det kan vara en idé om en produkt, tjänst, tillverkningsprocess, nya marknadsföringsmetoder eller sätt att organisera affärer. Idén behöver vara nyskapande eller väsentligt förbättrad från det som är känt för marknaden för att klassas som en innovation.

Först när idén är genomförd blir det en innovation. Innovation sker i stort och smått på alla områden, det är mer än bara snilleblixtar och tekniska uppfinningar. (Källa: Almi & Vinnova)

En idé kan vara vad som helst, en uppfinning kan vara en ny pryl eller tjänst som är väsentligt förbättrad mot föregångare.

En innovation är när din idé blivit så pass bra att du kan sälja den, dvs du har en betalande kund.

En innovatör är en person som uppfattar ett behov, förstår vad man ska skapa och hittar lösningar som kan återskapas i produktion. För att bli en framgångsrik innovatör bör man ha god uppfattningsförmåga, föreställningsförmåga och vara kreativ.

En innovationscheck är ett form av bidrag som man kan få ta del av för att verifiera sin innovation. Exempelvis kan man använda dem för att utvärdera hur företaget kan utveckla sin affärsverksamhet med hjälp av innovation.

Det kan handla om affärsmodeller, nya organisatoriska lösning, partnerskap, produkter, tjänster, processer etc. Innovationscheckar kan du inte få hos oss på Propell, men vi har nära kontakt med dem som har dem. (Källa: Almi)

En pitch är en mycket kort och slagkraftig presentation, där du på bästa möjliga sätt får sälja in din idé. Oftast är en pitch fyra minuter lång och du framför den inför potentiella investerare.

Pitchträning sker enligt SRI International’s NABC metod. Att göra bra saker räcker inte i dagens innovativa affärsvärld, du måste också få andra att förstå hur bra du är. Att presentera och sälja in dina idéer för dina chefer, styrelse, investerare och andra intressenter är ofta avgörande för framgång.

Att pitchträna med erfarna coacher är också ett bra sätt att hela tiden utveckla pitchen och din idé kopplat till Lean Innovation.

Lean Innovation-processerna är enligt forskningen det (just nu) effektivaste sättet att bedriva innovationsarbete.

Boost Chamber är ett utvecklingsprogram för dig som har en idé och bor i Gävleborgs län.

Du ansöker om att delta i programmet och sedan får du under tolv veckor jobba med din idé tillsammans med andra. Intresserad? Hör av dig till oss eller anmäl intresse här.

Programmet drivs av Gävleborgs företagsinkubator Movexum i samverkan med Propell Innovation och Sandbacka Science Park.

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.

Trygg hantering av dina personuppgifter

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med GDPR. Du samtycker till att få nyhetsbrev, information och erbjudanden från avsändare Propell Innovation, Fiber Optic Valley och RISE. Du kan när som helst få din personuppgifter bortplockade om du kontaktar oss.

Part of RISE Research Institutes of Sweden

propell innovation hub

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation.

kontakt

Propell Innovation Hub

Käppuddsgatan 1

824 30 Hudiksvall

Finansiärer