fbpx

Mars 2018

två punkt ett räddar världen och lyser upp bollnäs

joel-848x400

Gävleföretaget, Två punkt ett har sedan 2012 kämpat för sin idé att sälja belysning som tjänst. Det har inte varit en lätt resa att ta sin innovativa idé till den kommersiella marknaden. Efter flera års hårt slit ramlar avtalen in.  Året inleddes med det statusfyllda uppdraget att leverera ljus i tio år framåt till Bollnäs kommun.

– Jag skulle vilja säga att Bollnäs kommun är den modigaste kommunen i Sverige som vill satsa på denna typ av tjänst. Detta innebär att vi kan förändra hur en organisation tänker och hur man på ett lättare sätt kan driva innovationer i en offentlig sektor, säger Joel Smedberg, grundare och ägare av två punkt ett.

Två punkt ett levererar ljus till offentliga miljöer och har under en längre tid brottats med att få omgivningen att förstå att de säljer en funktion och inte en produkt, men i början av februari 2018 kom en viktig milstolpe för företaget. De vann en upphandling om att få leverera ljus som tjänst till delar av Bollnäs kommun, först och främst till skolmiljöerna i kommunen under tio års tid.

– Marknaden var inte mogen för våra idéer för 5-7 år sedan, men nu ser vi att det börjar vända.

Stöd från hela innovationssystemet

För att ha kommit dit två punkt ett är idag, har de genom åren fått ett uthålligt stöd av alla delaktiga aktörer inom innovationssystemet. Med allt från coachning till finansiering från bland annat Movexum, Propell Innovation, Almi, Vinnova, olika projekt som exempelvis upphandlingsdriven innovation med flera. Vilket har medfört att företaget kunnat fortsätta hålla lågan uppe.

– När jag tänkte lägga ned verksamheten efter något år fanns det alltid någon där som kunde lyfta fram vad som var viktigt i vår idé och påminna oss om varför man gör detta jobb. Det är jag oerhört tacksam för idag.

Intresse för återvinning bakom hållbar innovation

I början av sin karriär reste Joel och tog intryck av återbruk i länder som t ex Filippinerna. Erfarenheterna tog han med sig till Gästrike Återvinnare vilket i sin tur medförde att Joel började arbeta som konsult inom ämnesområdet återvinning och återbruk.

Efter konsulttjänsten för Gästrike Återvinnare började Joel driva eget företag och fick möjlighet att involveras i ett forskningsprojekt som drevs av Chalmers Industriteknik tillsammans med Gästrike Återvinnare. De genomförde en förstudie där man skapade en mer hållbar återvinning av LCD-skärmar från platt-tv och datorskärmar. Detta för att utveckla en ny belysningsarmatur med ett ljus som är mer hälsosamt och hållbart.

– Vi började testa dessa armaturer ute hos kunder och insåg att man kunde börja bygga mer effektiva och modullära armaturer. Där och då började vi fundera på varför man inte sålde ljus som tjänst.

Sagt och gjort, resultatet av förstudien var att man såg potential i att återvinna elektronikavfall till komponenter i belysning och såg ett sätt att kommersialisera den nya tekniken. Denna kommersialisering blev sedan grunden till Joels företag två punkt ett – att sälja ljus som tjänst.

Skapar förändring med cirkulär ekonomi

Nu går företaget en ljus framtid till mötes och hoppas på att affärerna rullar in när fler ser nyttan med denna typ av tjänster.

– Det är en läroprocess för alla inblandade, att köpa denna innovativa tjänst. Vi kommer sakta men säkert utveckla vårt erbjudande tillsammans med kunden och fortsätta sträva efter att skapa en 2.1 version av världen, en miljö i världsklass där vi bättre tar tillvara på alla våra resurser och tillgångar.

Joel Smedbergs kollega, ingenjören Simon Gennervald testar en uppgradering av belysningen.

Vill du veta mer?

Läs mer på www.tvapunktett.se

Fler nyheter

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.

propell innovation hub

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation.

kontakt

Propell Innovation Hub

Käppuddsgatan 1

824 30 Hudiksvall

Finansiärer