fbpx

December 2019

Världens klimatsmartaste bad- och bergsresort på gång i Järvsö

Johanna och Joakim Hägerstrand är innovatörerna bakom en ny bad- och bergsresort i Järvsö. En klimatsmart anläggning som byggs in som en del av berget i Järvsö, med utsikt över ett rikt landskap och böljande berg.

– Tänk er en badanläggning, hur den ser ut och låter, tänk er doften. Vid den finns även en resort för hotellverksamhet, men den kommer inte likna något av det ni precis föreställde er, börjar Johanna Hägerstrand Lindvall.

Spännande projekt lockade

Sommaren 2016 flyttade familjen Hägerstrand upp till Järvsö från Stockholm, bestående av Johanna och Joakim samt deras fyra barn. Johanna är konstnär och arbetar främst inom måleri och sedan de flyttade till Järvsö har det blivit flera utställningar och projekt.

Jag har arbetat med barnkultur i samarbete med kommunen, gett workshops för vuxna och konceptutvecklat Barnens Stenegård tillsammans med två av mina kollegor i Kulturkossan, säger Johanna.

Joakim kompletterar Johanna med sin erfarenhet av att ha arbetat med verksamhets- och affärsutveckling i över 20 år.

Min stora drivkraft är att lösa svåra problem och att skapa funktionella strukturer gärna i omöjliga projekt, säger Joakim.

Både Johanna och Joakim har starka rötter till Hälsingland och brinner för att utveckla orten. Så när frågan kom om de ville genomföra ett badprojekt för Järvsö hoppade de på tåget direkt.

Världens klimatsmartaste bad- och bergsresort

Paret planerar ett bad- och bergsresort utöver det vanliga som de gett namnet Lysta.  Enligt visionerna om resorten är det upplevelser som är i fokus.

Lysta är utsikten över Ljusnandalens blå berg, Lysta är skogsdoft till skrattande korpar, Lysta är konst som kuliss till leken, ett tak av norrsken och en bit hälsingemagi i upplevelser och väggar, börjar Johanna.

Upplevelser ska inte bara kittla i magen utan också fantasin, fortsätter hon. Vi vill även skapa en plats helt på barnens villkor och främst för de vuxna, de här perspektiven behöver inte krocka. Sedan är det självklart att det här måste bli världens klimatsmartaste bad- och bergsresort, vi går nu in i 2020, det finns ingen anledning att skapa något som inte är det. Nu är tiden för lösningar.

Deltagande i utvecklingsprogrammet Boost Chamber

Paret Hägerstrand deltog under 2019 i utvecklingsprogrammet Boost Chamber som arrangeras av Gävleborgs företagsinkubator Movexum i samverkan med Propell Innovation, där de fick ta del av nya nyttiga verktyg att jobba med.

Programmet var nyttigt och värdefullt. Vi hade tidigare inte arbetat efter lean startup-modell, så det gav nycklar och löste flera av de utmaningar som kommer med hur ett komplext projekt kommuniceras i den här fasen. Att arbeta med Business Modell Canvas och Value Proposition Canvas är bra verktyg för företag och projekt, som ännu inte kan se alla framtidens siffror i affärsplaner, baserade på bergsäkra hypoteser, säger Joakim.

Under programmets gång fick de vrida och vända på sin idé och har genom det utvecklats och tagit med sig flera erfarenheter.

Coacher, nätverk, att drillas, utmanas, arbeta med verifiering, ifrågasättas, stöttas och pushas till utveckling är värdefullt och viktigt i den här fasen. Det har klätt på oss erfarenheter vi har nytta av idag och framöver, säger Joakim.


Nya möjligheter tack vare flera aktörer

För att komma vidare med sitt projekt, med att skapa världens klimatsmartaste bad- och bergsresort har Johanna och Joakim tagit hjälp av olika nätverk och aktörer som besitter olika kompetenser. Bland deras partners är Propell Innovation, RISE, AFRY och Liljewall arkitekter.

Det har varit ovärderligt att ha alla dessa aktörer runt om oss, kompetensen som finns i nätverket, gör att vi kommer kunna skapa världens klimatsmartaste bad- och bergsresort. Det går att vara visionär idealist i fråga om klimatomställning då det finns kompetens och nätverk inom forskning att luta sig mot och samarbeta med, säger Johanna.

Propell Innovation har också en unik kompetens och en viktig pusselbit för innovativ affärsmodulering, något som vi i startup-läge inte hade haft tillgång till annars. Nu ska vi tillsammans till Åre Business Forum i mars för att presentera projektet, vi är snart i läge att hitta en finansiell partner för nästa fas fram till att projektet är klart för byggstart.


Vill du följa Johanna och Joakim Hägerstrand och deras resa med bad- och bergsresort?

Läs mer på www.bergsbadet.se
Följ  https://www.facebook.com/bergsbadet/  

Joakim på LinkedIn

Johanna på Instagram

Fler nyheter

Så utvecklar du dina idéer

SÅ UTVECKLAR DU DINA IDÉer September2020 Vad behöver du för att komma igång med dina idéer? Vilka verktyg och metoder lämpar sig bäst? Vad behöver man tänka på inför att skapa nya produkter och tjänster? Vår startupcoach Martin Askne hjälper både privatpersoner och företag att utveckla nya idéer och innovativa affärsmodeller. Innovationscoach, startupcoach, idécoach, … Läs mer

prenumera på vårt nyhetbrev

Missa aldrig några nyheter eller inbjudningar från oss.

propell innovation hub

Propell Innovation Hub är mötesplatsen för dig som har en idé, uppfinning eller innovation.

kontakt

Propell Innovation Hub

Käppuddsgatan 1

824 30 Hudiksvall

Finansiärer